Enkhuizen: Westeinde 101, 1601 BK
Bovenkarspel: Geerling 8a, 1611 BT

Beschermd wonen 18+

Heeft u (of een familielid) door psychische of psychosociale problemen hulp nodig bij dagelijkse activiteiten? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt instelling De Steenuil u een beschermde en veilige woonomgeving.


Bescherming en begeleiding

Bij De Steenuil woont u met meerdere mensen in één huis. U heeft een eigen kamer en deelt de badkamer, keuken en zitkamer met de andere bewoners. U krijgt regelmatig begeleiding van een (sociaal psychiatrisch) verpleegkundige. Dat kan een uur per week zijn, soms intensiever. Bij De Steenuil is er 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. Van 21.00 uur tot 8.30 uur is er een slaapdienst.

Een begeleider helpt u bijvoorbeeld met het organiseren van het huishouden, de administratie of het maken van een dagindeling. Bij De Steenuil krijgt u geen psychische behandeling.


Hoe regelt u beschermd wonen?

Bent u ouder dan 18 jaar? Dan valt beschermd wonen onder de Wmo. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. Zij regelen de zorg en ondersteuning die vallen onder de Wmo. Misschien dat uw gemeente u doorverwijst naar een 'centrumgemeente'. Dit is een grote gemeente die voor omringende gemeenten taken uitvoert vanuit de Wmo. Via de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de centrumgemeenten.

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan valt uw verblijf met beschermd wonen onder de Jeugdwet. Uw gemeente is voor jeugdhulp verantwoordelijk. U moet de gemeente in uw geval ook vragen om hulp.


Eigen bijdrage

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan betaalt u geen eigen bijdrage. Als u ouder bent dan 18 jaar wel. Het CAK berekent en int deze eigen bijdrage.